SEO optimalisatie: de 5 grootste problemen (én de oplossingen)

media | music | audio

SEO optimalisatie

SEO optimalisatie: de 5 grootste problemen (én de oplossingen)

SEO optimalisatie: de 5 grootste problemen (+ de oplossingen)

In mijn 10+ jaar als SEO-SEA specialist heb ik een enorme diversiteit aan websites geanalyseerd. En het bepaald nog steeds het grootste deel van mijn dagtaak. Met SEO optimalisatie gaat het vaak om veel, maar relatief kleine handelingen die uiteindelijk tot een boost van een website gaan leiden. En ik krijg nogal eens de vraag: Wat moet ik doen om #1 te worden in Google?” Mijn standaard antwoord is dan: “Niet veel meer of minder dan in 2007..”

Want je kunt het draaien en keren maar feit is dat ik en vele anderen met mij al +10 jaar in principe hetzelfde doen om meer en beter organisch verkeer aan te trekken en het werkt nog altijd perfect.

En dat is:

  • Analyse van bestaand verkeer + Zoekwoorden onderzoek
  • Content optimaal maken op basis daarvan (tekst, plaatjes, video, etc)
  • Af en toe een extern linkje proberen te regelen als er tijd over is

Maar hierin schuilen altijd problemen (of uitdagingen). Vandaar de 5 grootste problemen op een rijtje met gratis tips om ze te lijf te gaan!

SEO optimalisatie: de 5 grootste problemen plus de bijbehorende oplossingen!

1: Het vinden van de doorslaggevende focus zoekwoorden

Zomaar een handvol zoekwoorden stuffen op je website is dus níet hoe het werkt. Sterker nog, dat doet vaak meer kwaad dan goed. Check voor de uitgebreide aanpak mijn artikel:

Hieronder die oplossing in het kort:

  1. Je begint met een analyse van je eigen verkeer en filtert daaruit de relevante zoekwoorden. Een analyse van de zoekwoorden die voor organisch bezoek zorgden haal je effectief uit Google Analytics, Google AdWords en Google Search Console.
  2. Vervolgens kijk je bij je concurrenten af waarop zij hun website optimaliseren. (Mag dat? Ja, dat mag ;-))
  3. Vul aan met zoekwoorden die upcoming zijn (bij Google “Zoekopdrachten gerelateerd aan”)
  4. Van alle bovenstaande zoekwoorden plus zoekterm variaties bepaal je het zoekverkeer per maand in de Google Zoekwoordplanner. Nu heb je een lijst met de zoekwoorden en hun zoekverkeer van hoog naar laag.
  5. Bepaal de competitie op die zoekwoorden door te zoeken naar de geoptimaliseerde pagina’s in Google (“allintitle:” commando). Het gaat hier om een indicatie.
  6. Bereken met mijn specifieke formule de Opportunity Index en rank je woorden op deze index van hoog naar laag.

De laatste priolijst is het resultaat van wat ik een Zoekwoorden Onderzoek noem en is de basis voor alle SEO en SEA activiteiten bij mijn klanten.

2: Het bijhouden van je rankings op (veel) zoekwoorden

Het optimaliseren van je SEO teksten kan snel doorwerken maar er kan ook wat tijd overheen gaan. Bovendien fluctueren rankings als rentepercentages. SEO optimalisatie ‘is a fickle thing’.

Hoe hou je je rankings bij terwijl je diverse pagina’s van de websites aan het verbeteren bent? Je kunt jezelf natuurlijk netjes wekelijks opnieuw ‘googlen’ en de posities tellen en in een sheet zetten. Maar dat is monnikenwerk en kan veel duidelijker. SEO Rank Monitor to the rescue. In deze tool (vanaf €20,- per maand) geef je je relevante zoekwoorden aan en de tool trackt alle rankings wekelijks. Belangrijker nog, de rankings worden bijgehouden en duidelijk gepresenteerd met wekelijkse ‘stijgers’ en ‘dalers’. En dat voor zowel mobiel als PC, en voor elke relevante zoekmachine…. Supercool!

SEO Rank Monitor

SEO Rank Monitor – stijgers en dalers!

3: Prioriteiten bepalen met je SEO teksten

De 3-eenheid van Online Marketing: FOCUS, FOCUS, FOCUS!

Helemaal zo bij SEO optimalisatie. Meer hierover in detail vind je in mijn artikel:

Maar het komt hier op neer:

  1. Bepaal je doelgroep (voor WIE schrijf ik dit?)
  2. Bepaal het doel van de pagina (wat wil ik dat ze DOEN met deze pagina?)
  3. Gebruik de juiste focus trefwoorden uit de priolijst na je Zoekwoorden Onderzoek (zie 1)
  4. Optimaliseer je content volgens de regelen der kunst (check dat artikel!)

4: De concurrentie in de gaten houden

Tsja, online marketing is per definitie een manier om meer aandacht te krijgen van je publiek. Concurrentie doet hetzelfde, en jouw inspanningen op het gebied van SEO optimalisatie worden altijd afgemeten aan hun succes. Ook hiervoor maak ik dankbaar gebruik van SEO Rank Monitor.

Deze tool kan tegelijk met je eigen rankings die van maximaal 3 concurrenten bijhouden. Ongelooflijk handig en inzichtelijk. En stimulerend!

PS:
Alle rankings in de Top100 worden in deze tool voorzien van de juiste URL. Je ziet dus direct welke pagina van jou of van je concurrentie scoort!

SEO Rank Monitor - competitie

SEO Rank Monitor – competitie

5: SEO is Google (of niet helemaal?)

Iedereen en alles ‘googlet’, dus bij SEO optimalisatie kijk je naar je vindbaarheid in Google. It’s true. Maar een minder bekend en toch belangrijk feit is dat marketinginspanningen in 2016 met 25% stegen, met name door de toename in populariteit van mobiel en BING, de zoekmachine van Microsoft! Had je eigenlijk al aan BING gedacht voor je website of merk?

Daarnaast zijn er natuurlijk de Socials, de Tubes, etc. Ook daar speelt SEO een rol. En naarmate het online landschap diffuser wordt neemt de vraag toe welke andere kanalen relevant zijn bij SEO optimalisatie. Maar dat is een volgend onderwerp… (FOCUS, FOCUS, FOCUS ;-))

De 5 grootste problemen bij SEO optimalisatie op een rij, mét hun oplossing. Ik hoop dat ik je ermee verder help in de zoektocht naar meer relevant verkeer en een betere vindbaarheid online!

Ik hoor graag bij vragen, en ondersteun graag waar mogelijk, bijvoorbeeld in de vorm van 1op1 SEO-SEA trainingen.

Kijk hier voor meer relevante info:

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail